Kan stress være med virkende til vores stigende sundhedsudgifter

Stress forventes ifølge WHO i 2020 at være verdens største sygdom. Hvad kommer det til at betyde for sundhedsvæsnet i Danmark til den tid?

Biologer som Bruce H. Lipton har fundet ud af, at vores celler er intelligente, og har påvist, hvordan stress påvirker vores celler selv med minimale forskydninger i stresshormonbalancerne. Resultaterne peger på, at der er en sammenhæng mellem stress på celluært niveau og menneskelige sygdomme. Der er tale om, at alle de sygdomme, som mennesket bliver angrebet af, har sin årsag i stress.

Det er et frygteligt scenarie, der stilles op. Hvis biologerne bare tilnærmelsesvis har ret i deres formodninger, er stress det område, som bør have samfundets største bevågenhed. Nøglen til en sund befolkning ligger her. Vi kan spare milliarder af kroner til at opretholde velfærdssamfundet.

Trenden i stressforskningen går på, at det er samfundet og virksomhederne, der skal løse problemet med stress. Forskningen har fundet evidens for, at stressen opstår her. Min påstand og opfordring er, at problemet skal løses på et kulturelt niveau, som berører samfundet, virksomheden, gruppen, familien og ikke mindst dig selv.

Kulturelt ligger årsagen til stress i vores ekstreme holdning til konkurrence, vores værdier eller rettere sagt vores manglende evne til at stå ved vores værdier eller når vi står ved dem uanset konsekvenserne for andre. Det er det miljø, som skaber de mentale forvridninger, som gør os stresset. Forestil dig, hvordan dine celler i kroppen ville have det, hvis de hele tiden skulle konkurrere indbyrdes. Mennesket er det eneste væsen på denne dejlige planet, som konkurrerer. Alle andre væsner samarbejder og tilpasser sig omstændighederne og mulighederne for vækst inden for de givne rammer. Vi insisterer på en fejlagtig fortolkning af, hvad der er observeret i naturen.

Hvis mennesker i en virksomhed konkurrerer indbyrdes, fås på kort sigt en gevinst. Gevinsten bruges mange gange på at reparere skaderne. Alle omkostningerne stiger fatalt. Hvis virksomheden selv skulle afholde udgifterne, ville virksomheden dø eller ejerne slagte den.

Vi ser noget lignede ske i naturen, når altødelæggende katastrofer indtræffer. Alligevel kommer naturen overraskende hurtigt på benene igen. Det skyldes naturens evne til at tilpasse sig og skabe balance via samarbejde. Vi kan lære ufatteligt meget af naturen. Samarbejde er bedre og billigere end krig. Konkurrence er krig.

Tags: , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: